Legyen a Te alkotásod egy rendhagyó köztéri installáció része!

A Vörösmarty Színház rajzpályázatot hirdet általános, középiskolás diákok és felnőttek számára. A pályázat témája: Árpád-házi Szent Erzsébet, Magyarország virága.

Az idei Koronázási szertartásjáték II. András magyar király életét eleveníti meg. Ennek apropóján szeretnénk II. András és Merániai Gertrúd lánya, Árpád-házi Szent Erzsébet példamutató életét megeleveníteni egy óriási kódexben.

Ragadj ceruzát, ecsetet, vagy krétát, s miután megismerted Erzsébet életútját, alkoss, hogy a Te műved jelenhessen meg a székesfehérvári Városház téren kiállított kódexben!
Nem baj, ha nem tudsz könnyen dönteni, hiszen az alábbiakban felsorolt témák közül akár 3 különbözőt is papírra vethetsz!


Árpád-házi Szent Erzsébet életének főbb pillanatai
 1. II. András magyar király és Gertrúd királyné gyermeke 1207. július 9-én látta meg a napvilágot. Születését Clinsor, a híres erdélyi mágus egy Németországban zajló dalnokversenyen megjósolta, mondván: „Tudjátok meg, ezen az éjszakán születik meg a magyarok királyának lánya, Erzsébet, aki szent lesz, a szolgáló szeretet csodája.”
 2. A királylány életének első négy évét a királyi udvarban töltötte: megtanult lovagolni, játszott a rózsalugasban, csilingelő nevetése hol itt, hol ott csendült fel a palotában. Menten jókedvre derült, aki csak meghallotta.
 3. Négy éves volt, amikor szülei eljegyezték a tizenegy éves Lajossal, Türingia leendő grófjával.
 4. A kis menyasszony elbúcsúzott szüleitől, és fényes kísérettel, gazdag hozománnyal indult el új lakhelyére, Türingiába, Wartburg várába.
 5. Erzsébet már kora gyermeksége óta együttérzéssel viseltetett a szegények, betegek és elesettek iránt. A magával hozott gazdag hozományból adott minden rászorulónak.
 6. A türingiai vár raktárait is megnyittatta. Az onnan szerzett lisztből cipókat süttetett, és kötényébe rejtve titokban hordta ki a rászorulóknak.
 7. Zsófia grófné egy napon a várkapu előtt megállította, és megkérdezte tőle, hogy mit rejteget a köténye alatt. Erzsébet Istenhez fohászkodott, majd szétnyitotta a kötényét. Rózsák hulltak ki belőle.
 8. Tizennégy éves volt, amikor Lajossal megtartották a fényes esküvőt Wartburg várában. A vár előtt a koldusok is örvendeztek. Csak Zsófia grófné nem örült.
 9. Hat év boldog házasság után Lajos meghalt. Zsófia grófné elkergette a várból három gyermekével együtt.
 10. Erzsébet kórházat épített, ahol befogadta a vándorokat, a zarándokokat, a betegeket ő maga ápolta.
 11. Halála után három évvel, pünkösdkor IX. Gergely pápa szentté avatta.

A pályaművek formai követelményei:
Rajzodat A/3 álló (!) méretű papírra készítsd el tetszőleges technikával (például vízfestékkel, temperával, zsírkrétával, filctollal, színes ceruzával), és ne felejtsd el a hátoldalára jól olvashatóan felírni az alábbi fontos információkat:
 • Neved:
 • Melyik iskolába és osztályba jársz:
 • Melyik témát dolgoztad fel (számmal jelölve):
 • Általános iskolásoknak szülő neve, telefonos elérhetősége, e-mail címe:
 • Középiskolásoknak, felnőtteknek telefonos elérhetősége, e-mail címe:
A nevezés ingyenes.
A bírálat módja: A beérkező pályaműveket egy öttagú zsűri bírálja el.
 
A rajzokat feltesszük a facebook.com/koronazas oldalon a „Árpád-házi Szent Erzsébet, Magyarország virága” albumba, ahol a legnépszerűbb, legtöbb szavazatot („Tetszik”) kapó kép alkotója különdíjban részesül.
 
Díjak:
A legjobb alkotásokból összeállítunk egy képes kódexet, amelyben végig lehet követni Árpád-házi Szent Erzsébet életútját. A kódexből nemcsak nyomtatott, hanem egy lapozható óriáskönyv is készül, amelyet a Városház téren lehet megtekinteni 2018 augusztusában.
Az alkotókat a zsűri véleménye és a közönség szavazatai alapján a Koronázási Ünnepi Játékok értékes ajándékaival jutalmazzuk.
 
A rajzok beérkezésének határideje: 2018. július 23. hétfő, 10 óra
 
A nyertesek nevét a www.koronazas.hu weboldalon és a Koronázási Ünnepi Játékok hivatalos Facebook oldalán hirdetjük ki 2018. július 31-én.
A közönségszavazatokat előreláthatólag 2018. július 25 és 30. között lehet leadni.
 
A pályázatok benyújtásának módja:
A rajzokat a Vörösmarty Színház portáján (8000 Székesfehérvár, Fő utca 8.) adhatjátok le személyesen vagy postán. További információ a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kérhető.
 
Egyéb feltételek és információk:
 • Kizárólag Árpád-házi Szent Erzsébet életének, a felhívásban közzétett állomásainak egyikének a megjelentetésével lehet pályázni.
 • Egy alkotó maximum 3, különböző témát feldolgozó alkotással pályázhat.
 • A beérkezett pályamunkákat csak akkor tudjuk elfogadni, ha a hátoldalon szerepel az alkotó neve, iskolája, osztálya, feldolgozott témája, a saját vagy szülő/pedagógus telefonszáma, e-mail címe.
 • Fotózott, szkennelt vagy e-mailen küldött pályázattal nem lehet nevezni!
 • Az eredményhirdetést követően a rajzokat nem áll módunkban visszaküldeni.
 • A pályázat kiírója a Koronázási Ünnepi Játékok népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaműveket internetes felületeken, programfüzetekben, egyéb szóróanyagokon felhasználni.
 • A pályázat kiírója jogosult a pályázat nyerteseit (nevük, iskolájuk feltüntetésével) fotókon, cikkekben, egyéb audiovizuális anyagokban bemutatni.
 • A pályázat kiírója a pályázat során birtokába kerülő személyes adatokat kizárólag a pályázattal és a Koronázási Ünnepi Játékokkal összefüggő kommunikáció céljából használja, harmadik személy részére nem továbbítja.