Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból érkeztek sajtómunkatársak a Koronázási Szertartásjáték beharangozó tájékoztatójára, hogy személyes tapasztalataikat, élményeiket felhasználva tudósítsák a Kárpát-medencében élőket az augusztusi egyedülálló produkcióról.

Az előadás megálmodói, Szikora János és Matuz János fontosnak tartják, hogy a külhoni magyarokhoz is eljusson a rendezvénysorozat híre. Küldetésüknek eleget téve pedig meghívták a Kárpát-medencei sajtómunkatársakat a 2018. július 7-i beharangozó tájékoztatóra.

A Szabadkáról, Nagyváradról, Pozsonyból és Ungvárról érkezett újságírók a sajtótájékoztatót követően részt vehettek az óriásbáb-felvonuláson a történelmi Belvárosban, majd a Koronázási Szertartásjáték forgatókönyvírója, Matuz János vezetésével betekintést nyertek az óriásbábok kulisszatitkaiba. Az est folyamán a média munkatársainak Szendrényi Éva díszlettervező és Kovács Yvette Alida jelmeztervező tartott egy rövid múltidézést a grandiózus produkció elmúlt öt évének színpadkép- és jelmezvilágának változásairól, valamint az idei év újdonságairól.

„Örömmel fogadtam el a Vörösmarty Színház meghívását, mivel a Koronázási Szertartásjáték néhány szereplőjével már pár évvel korábban "megismerkedhettem" Nagyváradon is, hiszen Szent László és családja kétszer is járt nálunk: egyszer a Római Katolikus Püspökség által szervezett Egyházmegyei Családnapon, illetve egy másik alkalommal a Várnapokon. Fehérvári tartózkodásom alatt is megelégedéssel nyugtáztam, hogy az óriásbábok mekkora népszerűségnek örvendenek a gyermekek körében. Kíváncsian várom az augusztus 18-i előadást!”  ‒
pillantott vissza a Bihari Napló tudósítója, Ciucur Losonczi Antonius a hétvégi programra.


A zsurnalisztáknak egy kötetlen vacsora keretein belül lehetőségük volt, hogy megismerkedjenek a Koronázási Szertartásjáték alkotóival és szereplőivel. A Pannon Tv munkatársai, Toma Viktória és Zakinski Márk először jártak Székesfehérváron: „A város egyedi hangulata, az óriásbábok felvonulása mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy egy felejthetetlen hétvégét töltsünk el a koronázóvárosban. Már alig várjuk, hogy visszatérhessünk augusztusban a Koronázási Ünnepi Játékokra!

További fotók Képgalériánkban!