(SZENT) LÁSZLÓ – A LEGENDÁK KIRÁLYA
 
2014. augusztus 14-től este kilenc óra és éjfél között Székesfehérvár Fő utcájának falain
 
Haladási irány a Fő utcán:
Első kép (kiinduló pont):
DUETT Ruházati Bolt (Hölgyek Urak) homlokzata, Szent János köz 2.
Utolsó kép (végállomás):
DM (Drogerie Markt) homlokzata, dr. Koch László utca 2.

Kérjük, a kellemetlen torlódás, zsúfoltság elkerülése és a rendezvény élvezhetősége érdekében szíveskedjenek a megadott menetirány szerint közlekedni a Fény utcában!
 
 
Augusztus 16-tól a Fény utca napközben „Rajz utcává” alakul, hiszen pályázatunk nyertes művei előrerajzolt vásznakon újraszínezhetők lesznek.

A Fény utca hét utcai homlokzaton hét stációban idézi fel László király cselekedeteit és az alakjához elválaszthatatlanul köthető legendákat Európa legnagyobb mozgó történelmi képregényén.
 
A Képes Krónika festett képeire támaszkodva Magyarósi Éva grafikus animációival mutatjuk be László királlyá koronázását, a sikeres és a pszichológiai hadviselésben is jártas hadvezért (liszt-szórós csellel történő krakkói várbevétel).
 
 
Bemutatjuk a szellem emberét, aki fölött angyalok lebegtek, a spirituális alakot, aki ima közben a Földtől is elemelkedett, a Naphőst, aki Szög nevű sámánlován a csillagokig rúgtat fel és legyőzi az Éj fekete erőit.

Végül megidézzük a legendát, akihez csatáiban még évszázadokon át fohászkodtak a magyar seregek, mert hittek abban, hogy László nem halt meg, csak alszik. És ha előszólítják, hatalmas lován elővágtat, és egymaga képes vesztésre álló csaták kimenetelét megfordítani.

Egy kis ízelítő:

„Keresztény lovagoknak oszlopa.” – Harc a lányrabló kunnal

Lovasok jönnek, a felek csatáznak, a lány elvágja a kun achilleszét, László levágja a kun fejét, közben a hátuk mögött fekete és fehér lovak is csatáznak, a fehér ló győz, világfa nő ki a háttérben és csillagok virágoznak rajta.
 


„Amit munkált, amit gondolt, élete mind tanítás volt.” – Váci szarvaslátomás, 13. kocsicsoda

A szarvaslátomás képének szarvasa fénylő aganccsal a csillagok alatt. László koporsóját vivő kocsi halad az előtérben. Amerre elhalad, fényesség lesz a háttérben, megvilágít gazdag városokat, bővizű folyókat.

„Az érdemek kiváltsága az égim lakók közösségébe emelte.” – A koronázás

Háttérben nagy csaták, az előtérben László királyi alakja, feje körül angyalok és glória.