Székesfehérvár és Debrecen együttműködése a Szent István Emlékév kapcsán
 
A Szent István Emlékév keretében, államalapító királyunk életműve előtt tisztelegve
2013. augusztus 17-18-án rendezzük meg Székesfehérváron első alkalommal
a Koronázási Ünnepi Játékokat.
 
A 44. Debreceni Virágkarnevál központi témája idén szintén a Szent István Emlékév.
 
A virágkarnevál előtt Székesfehérváron, a Koronázási Ünnepi Játékokon mutatkozik be a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi. A Szent Korona a Debreceni Virágkarnevál állandó kompozíciója, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. virágkocsija.

A Szent Korona a magyarok egyik legfontosabb nemzeti ereklyéje, a magyar államiság egyik jelképe. A kompozíción a koronázási jelvények is helyet kapnak: az országalma az országot és a földet testesíti meg, a jogar pedig az ítélkezés, az igazságosság és a jogszolgáltatás jelképe. A kompozíció Szent István ünnepén állandó szereplője a karneváli menetnek. 2009-ben a Debreceni Virágkarnevál 40 éves jubileuma alkalmából útra kelt a Szent Korona: a sikeres budapesti bemutatkozás után meg sem állt Balatonfüredig. Immár hagyománnyá vált, hogy magyarországi és határ menti városok fogadják a koronázási virágkocsit, így járt eddig Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd és Kecskemét városában. Idén a koronázási város, Székesfehérvár fogadja, hisz 2013-ban Szent István emlékének tisztelegve meghirdették a Szent István Emlékévet, emlékezve arra, hogy 75 éve, 1938-ban, államalapító királyunk halálának 900. évfordulóján emelték állami ünnep rangjára Szent István napját.

Tervező és szobrász: Pózner Gábor
Kivitelező: Antal István és Antal Istvánné, Gulyás Tamás
 


Augusztus 20-án a székesfehérvári diákközösségek közreműködésével, Grosschmid Erik Blattner Géza-díjas bábtervező és Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festőművész vezetésével készített hat királyi óriásbáb – Géza fejedelem, Sarolt fejedelemasszony, István király, Gizella királyné, Imre herceg és Asztrik püspök – látogatja meg a debreceni karneválozókat.