„A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg.”
E jelmondat vezérli a Koronázási Ünnepi Játékokat.
 
Május 30-án országos és helyi sajtótájékoztatón ismertettük a nyári Koronázási Ünnepi Játékok rendezvénysorozatot. Budapesten Brájer Éva alpolgármester, Székesfehérváron dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a sajtó képviselőit. Elmondták, hogy az augusztus 14-étől 24-éig tartó Királyi Napokkal régóta dédelgetett álmok és vágyak valósulnak meg a városban.
 
 
A Szent István Emlékév keretében, államalapító királyunk életműve előtt tisztelegve 2013. augusztus 17–18-án rendezi meg a Vörösmarty Színház Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával a Koronázási Ünnepi Játékokat. A város kulturális életét gazdagító esemény hagyományteremtő szándékkal jön létre, és évről évre történelmünk egy-egy nagy sorsfordító alakjának életét és korát állítja középpontba.
 
Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója egy családi emlékkel kezdte beszédét. „Öt évvel ezelőtt, amikor az István, a király jubileumi előadásának rendezésére készültem, legkisebb fiam szájtátva ült az óriás díszletmakett mellett, majd váratlanul azt kérdezte: Papa, most hol van István király?” Hangsúlyozta: „Fontos, hogy gyermekeinkben tudatosuljon, ennek az országnak olyan történelme van, amire büszkék lehetünk.”. Ezt a célt tükrözi a fesztivál mottója is: „A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg.”.
 
A Koronázási Ünnepi Játékok három fő programelemre épül.
 
A történelmi felvonuláson a hagyományőrző lovas- és gyalogos századok, zászlóvivők, dobosok, régizenei előadók, egyházi kórusok sorát négy és fél méter magas királyi óriásbábok színesítik. A bábok látványos ruházatának tervezője Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus és festőművész, akinek egész munkásságát áthatja a magyar középkor képzőművészetével és kultúrtörténetével való foglalatosság. Dr. Szikora János kiemelte: „Nem egyszerűen egy fesztivált akartunk létrehozni a város lakóinak, hanem egy fesztivált a város lakóival együtt.”. Székesfehérvár diákközösségei Grosschmid Erik bábtervező vezetésével részt vesznek a Gézát, Szent Istvánt, Szent Imrét, Saroltot, Gizellát és Asztrik püspököt megszemélyesítő óriásbábok létrehozásában, és a történelmi menetben ők lesznek a szobrok jelmezes kísérői is.
 
A forgatagot sötétedés után újabb egyedülálló esemény követi, feléled a történelmi belváros Fény utcája. A Fő utca házainak falain soha nem látott képregény csábítja izgalmas időutazásra a vendégeket. A rendkívül impozáns illusztrációk alapján készülő animációs történet a Képes Krónika, a Magyar Anjou legenda és Vásári Miklós érsek kódexének képanyagát feldolgozva, monumentális méretekben mutatja be Szent István életének epizódjait.
 
A Koronázási Ünnepi Játékok csúcspontja a Koronázási szertartásjáték. Grandiózus díszletek között, modern látványtechnikával, több mint száz résztvevő fellépésével, kórusok, táncosok, színészek és civilek közreműködésével, a magyar királyok egykori koronázótemploma, a Nagyboldogasszony-bazilika helyén, Magyarország legnagyobb szabadtéri színpadán valósul meg, mely a magyar királyok koronázásának szakrális ünnepét eleveníti fel nagyszabású színházi előadásban. Az oratorikus mű korhű tiszteletadás történelmünk nagyszerű korszaka előtt, ezért a forgatókönyv elkészítését a királyszentelés és koronázás liturgikus elemeinek tekintetében hosszas és alapos kutatás előzte meg. A produkció rendezője dr. Szikora János, a forgatókönyvet dr. Matuz Jánossal írták. A díszlettervező Szendrényi Éva, a jelmeztervező Kovács Yvette Alida, a koreográfusok Majoros Andor és Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes tagjai, a zenét korabeli kollázsokra támaszkodva Horváth Károly zeneszerző szerzi. István királyt Varju Kálmán alakítja. A lakosság közreműködésére is számítunk, ők személyesítik meg a szertartás szavalókórusát. 
 
A szakrális események és helyszínek megidézése, az egyedi fényfestett Fő utca, középkori kézműves és vásári forgatag, az ősi magyar konyhaművészet képviselői, helyi és országos hagyományőrző szervezetek táborverése, virtuóz lovasbemutatói, egyház- és régizenei előadások, népművészeti programok mellett nagy létszámú közösségi megmozdulások, tűzünnep, táncház, gyermek- és családi programok várják az érdeklődőket.
 
Az Árpád-kori hangulatot a sajtótájékoztatón is megidéztük. A Budapesti Történeti Múzeum gótikus termében a Sub Rosa régizenei együttes muzsikája nyitotta meg a kor kapuit. Az Alba Regia Táncegyüttes csoportja ízelítőt adott a Koronázási szertartásjáték mozgásvilágából. Az összejövetelt a nagyszakácsi Királyi Szakácsok ételkülönlegességei fűszerezték meg. A „réceszömörcsög sáfrányos lévben, cipóban, poshasztott káposztába töltött ürühús kapros-téfeles lévben, pajzson sült zöldfűszerszámos majorsághús kenyérlepényen, felcsontolt töltött malac király urunk tiszteletére gyömbéres meggyciderés sásával, töppesztett gyümölccsel, marcepánttal töltött fánkocskák nádmézzel béborított confectumokkal, utolsó fogásban mindenféle míves faragott gyümölcsök” elfogyasztása után kicsit mindenki királynak érezhette magát.
 
Fényképek a Koronázási Ünnepi Játékok Facebook oldalán: www.facebook.com/koronazas
 


 

 

-gyt-