A viszontlátás és a nagy találkozások öröme, közös séta a Nemzeti Emlékhelyre, virágok az osszáriumon, első lépések a színpadon, várakozással teli tekintetek…
így kezdődtek a második Koronázási szertartásjáték próbái.
 
Az idei első találkozás nosztalgiázással kezdődött. Régi és új szereplők boldogan üdvözölték egymást a Vörösmarty Színház művészbejárójánál. A próba Szent István Koronázási szertartásjátékának felidézésével kezdődött, mozivá alakult a nagyszínpad. Csillogó szemekkel néztük végig a tavalyi előadást.
 

Rövid szünet után a színpad átrendeződött. Felsorakoztak óriásbábjaink, előkerült a színpad makettje és a szertartásjáték eddig nem látott díszletelemei.
 

Szikora János rendező köszöntötte a közreműködőket, majd mesélni kezdett a Szent Lászlóról szóló, készülő előadásról. A legendás lovagkirályt Matuz János forgatókönyvíró mutatta be. Horváth Károly zeneszerző elmondta, a szertartásjáték visszatérő zenei motívumait népi dallamok színesítik majd. Szendrényi Éva látványtervező a maketten szemléltette, hova helyezik majd az óriási palástot, milyen újítások lesznek az oltáron és beszélt a színpadon elhelyezett különlegességekről – a két jelzésértékű sírfedőről és a hermáról. Kovács Yvette Alida jelmeztervező színes prezentációjából megismertük a szereplők új öltözeteinek terveit.

A Nemzeti Emlékhelyen ismét mindenki elhelyezett egy szál virágot az osszáriumnál kifejezve tiszteletünket, főhajtásként nagy királyaink előtt.
 

A munka két helyszínen folytatódott. A kórusok stúdióba vonultak, hogy felénekeljék Szent László himnuszát. A táncosok Majoros Róbert és Horváth Csaba vezényletével birtokba vették a szabadtéri színpadot.
 

Kilenc nap múlva főpróba, tíz nap múlva előadás…

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...