Nem mindennapi élményben lesz része annak,
aki jegyet vált az augusztus 18-ai Musica Sacra koncertre.
 

A világhírű olasz karmester, Carlo Ponti Jr. az egykori koronázótemplomunk romjai fölött vezényli a Puccini különlegességeit bemutató estet. Kálmándy Mihály és László Boldizsár operaénekeseket a több mint százéves, székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a régió énekkaraiból álló Egyesített kórus kíséri. A zenei igazgató Drahos Béla.

A Primavera Kórus 1972-ben alakult Székesfehérváron Horányi Ottilia vezetésével. Akkor még ifjúsági kórus volt, ma már felnőtt vegyes kar. Önálló hangversenyeik mellett rendszeresen énekelnek oratorikus műveket az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral közös koncerteken. Ezek közül néhányról lemezfelvétel is készült. Rendszeres szereplői az Országos Filharmónia helyi előadásainak, a nyári Harmonia Albensis hangversenysorozatnak és a Nemzeti Emlékhelyen a Koronázási szertartásjátékoknak.

A nagy múltú Alba Regia Vegyeskar júliusban elindult a kilencven ország több mint 6 000 kórusát érintő kórusversenyen, a Musica Sacrán. A négy szakrális témájú zenemű magas színvonalú előadásáért a zsűri elismerését fejezte ki, ezüst minősítést kaptak. Kneifel Imre vezetésével a méltó elismerés után sem pihennek a megyeszékhelyen. Miután megérkeztek a római versenyről, azonnal próbálni kezdtek a „névrokon” koncert augusztusi bemutatójára.

A Szabó Adrienn vezette Ars Musica Vegyes Kar tagjai fontosnak, hogy az énekelni tudó és szerető amatőr muzsikusoknak lehetőségük legyen a közös éneklésre, ahol a Kodály-koncepció szellemében fejleszteni tudják zenei képességeiket, gyarapíthatják tudásukat. A kórus elsősorban Székesfehérváron és környékén lép fel, de kapcsolatban állnak határon túli együttesekkel is.

Borbás Károly karnagy felkészítésével két kórus is részt vesz a nagyszabású hangversenyen: a Pausa kórus és a Várpalotai Bányász Kórus.

A dunaújvárosi Viadana Kamarakórus 1997 novemberében alakult. 1999 augusztusáig a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Viadana Kamarakórusaként működött. Ezt követően változatlan felállásban és profillal a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Viadana Kamarakórusaként működik tovább. Kurucz Gergely karnaggyal már lelkesen tanulják Puccini műveit.

A Dunaújvárosi Vegyeskar 1952-ben alakult Székely Endre vezetésével. Ez Dunaújváros egyik legrégibb művészeti együttese. Komoly gondot fordítanak repertoáruk bővítésére és a próbák szakmai hatékonyságára. Több karnagy is dolgozott az együttes élén, 1992 óta Horváth Péter András vezeti.

A Vass Lajos Kórus férfikarként jött létre 1903-ban, majd 1948-ban vegyes karrá szerveződött. Már akkor kialakult az énekkar három fő profilja: a kortárs magyar zene tolmácsolása, az a capella irodalom, valamint a nagy oratorikus művek előadása. A budapesti együttes művészeti vezetője Fügedi-Bárd Judit.