A székesfehérvári múltidéző kavalkád idén is tömegeket csalogatott a belvárosba.
 

A Fazekasok és kézművesek utcájában kialakított élő kézműves térben az érdeklődők megismerkedhettek a fazekasság, a fafaragás, a szövés, fonás, sallangkészítés, az éremverés, a gyöngyfűzés, a csuházás, a csipkeverés, a papírmerítés és a bőrözés technikáival a Fejér Megyei Kézművesek Egyesülete, a Játszótárs Játékkészítő Műhely és az M-ART vezetésével.
 

Aki végigsétált a Rác utcán, a Halász utcánál hatalmas lovas táborba csöppent. A Bandiera zászlóforgató csoport, a Borostyánkő Egyesület, a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület, a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület, a Fehérvári Huszárok Egyesülete, a Fekete Nap Történelmi Társaság és a Váli Hunok látványtáborában középkori bemutatók, kézműves foglalkozások, lovas programok, fegyvermustra tették izgalmassá a készülődést az esti nagy csatajelenetre.
 

A hagyományőrzők seregszemléjét a Levendula Játszóház és Alkotóműhely hétállomásos várjátszója színesítette. A harcos kedvű legényeket célba lövésre és vívásra csábították. Akik megedződtek, lóháton, vagy dárdával győzhették le a sárkányt. A kis királylányok koronákban, tüllökben pompázhattak, és megkereshették a hatalmas Tündérkert Labirintus titkos kincseit.
 

A belvárosi forgatagba különleges hívó szó invitálta a közönséget. A Várfal park hagyományőrzőinek ostorcsattogtatása igazi középkori hangulatot varázsolt a Fő utca elején. Az Első András Király Lovagrend, a Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület és a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kalandos harcművészeti bemutatókkal várta a látogatókat.
 

A Városház téren kezdődött a valódi a vásári forgatag. A Szabad Színház, az Őskultúra Alapítvány és a Jancsárkert helyi termelői vásár-, piac- és közösségi tér idén is lenyűgözött minden látogatót. A programokat a Musica Historica és a Sub Rosa régizenei együttesek zenéi kísérték.
 

A játék a Fő utcán folytatódott. Tizenhárom óriásbáb négy eseményszigeten izgalmas játékokkal várta a legkisebbeket és a legnagyobbakat Lábodi Ádámmal, Váradi Eszter Sárával, Tűzkő Sándorral és az ART Kulturális Egyesülettel.
 

A közel öt méter magas királyi alakok minden nap gólyalábasok és zenészek kíséretében indultak el a Fő utcán át a Zichy Színpadig a nagy találkozójukra. Az óriásbábok a Musica Historica régizenei együttes tolmácsolásában szólaltak meg. Verseiket Adorján Viktor, a zenét Csörsz Rumen István írta.
 

Az este közeledtével a Győrffy Katalin vezette Afrodité Táncegyüttessel és a Khamoro együttessel ünnepeltük meg, hogy Könyves Kálmán megszűntette a boszorkányégetést.
 

Ahogy besötétedett, megkezdődtek az éjszakai programok: Fény utca a Fő utcán, 3D animációs vetítés a Hősök terén, koncertek, előadások a Kossuth és a Pelikán udvarban – és az est fénypontja, Könyves Kálmán koronázása a Nemzeti Emlékhelyen.