A közép-dunántúli fesztiválokat mutatták be azon a sajtótájékoztatón, amelyet április 15-én
az Opera Caféban rendezett a Magyar Turizmus Zrt.
Közép-dunántúli Marketing Igazgatósága és a régió turisztikai programgazdái.

A sajtótájékoztatón nyolc közép-dunántúli rendezvény mutatkozott be: a Tatai Patara, az Etyeki Piknik, Thury György Emlékév – A Diadal Napja, KoncerTó Fesztivál, a VeszprémFest – Rozé, Rizling és Jazz Napok, a Székesfehérvári Királyi Napok – Koronázási Ünnepi Játékok, a Mórikum Kultúr-Fröccs-Fesztivál és a SVÉT.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója kiemelte, hogy a koronázási szertartás az eredeti középkori leírások, szövegek és megőrzött dallamtöredékek felhasználásával elevenedik meg Fehérváron. Hangsúlyozta, hogy a szertartás a koronázandó király személye miatt kerül a figyelem középpontjába évről évre, egyfajta liturgikus királylegendát láthatnak a nézők.

A szertartást a koronázandó király élettörténete teszi izgalmassá. Idén Vak Béla koronázására kerül sor, akit Könyves Kálmán vakíttatott meg, hogy ne legyen király belőle. Végül mégis király lett, sőt az egész uralkodóház Álmos ágát vitte tovább. Vak Béla végtelenül izgalmas személyiség, Száraz Dénes színész alakítja majd a színpadon. Várjuk mindazokat, akiknek van affinitása a történelmi múlt megidézéséhez és szívesen eltöltenek egy kellemes estét a városban, hallgatják a fehérvári harangok zúgását, ülhetnek a hajdani Nagyboldogasszony Bazilika romjai mellett és nézhetik a színpompás megelevenedését a múltnak. – fogalmazott a szertartásjáték rendezője.