Páratlan lehetőség nyílt az énekelni szeretők és tudók számára: kórustagok jelentkezését várta ugyanis a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A felhívásra közel húszan jelentkeztek szerte az országból, például Budapestről, Sárbogárdról és Orosházáról is.

 

Idén sem hiányozhat a város augusztusi rendezvényei közül a Musica Sacra koncert: 2016. augusztus 16-án, kedden 21.00 órakor Székesfehérvár Nemzeti Emlékhelyén, a Nagyboldogasszony-bazilika romjai felett, az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán Rost Andrea, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, valamint a Bolsoj vezető szólistái – Svetlana Shilova mezzoszoprán, Maxim Paster tenor és Petr Migunov basszus – adják elő Gioacchino Rossini oratóriumát, a Stabat Matert. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart és a régió énekkaraiból álló Egyesített kórust Drahos Béla, Liszt Ferenc-díjas fuvolaművész, karmester vezényli.

Mint azt ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója mondja, úgy vélték, hogy Székesfehérváron és vonzáskörzetében vannak még olyan énekelni tudó zenebarátok, akik ugyan a darabban közreműködő kórusoknak nem tagjai, de szívesen részt vennének a munkában. Lehetőséget szeretnének adni nekik és egyben az is céljuk, hogy a városban és környékén fellelhető kulturális tőkét maximálisan kiaknázzák és a tőlük telhető legtöbbet nyújtsák a koncert látogatóiknak.

Azok, akik jelentkeztek a felhívásra és sikeresen szerepelnek majd a meghallgatáson, egy színpadon énekelhetnek a sztárokkal az Egyesített kórus soraiban. A jelentkezőket Drahos Béla karmester hallgatja meg 2016. július 19-én (kedden) és július 20-án (szerdán) 16.00–19.00 között az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Szabadságharcos utcai épületében.

A közös összpróbák augusztus közepén indulnak, de mind a zenekar, mind pedig a szólisták megkezdték már a felkészülést a komolyzenei koncertre.