Alig pár nap és az ország egyik legnagyobb épített szabadtéri színpadán Rossini Stabat matere csendül fel. A produkciót Drahos Béla vezényli, és a Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész Rost Andrea mellett a világ egyik leghíresebb operaháza, a moszkvai Bolsoj Színház vezető szólistái adják elő: Svetlana Shilova (mezzoszoprán), Maxim Paster (tenor) és Petr Migunov (basszus). 2016. augusztus 16-án egy kétszáz fős egyesített kórus erősíti a szereplői gárdát. Az első, augusztus 13-i közös próbanapot mindannyian izgatottan várják, a szólisták augusztus 14-én csatlakoznak a próbákhoz. De kik is ezek a kórusok és mióta készülnek a komolyzenei koncertre?
 
Az Alba Regia Vegyeskar, melynek története az 1892-es évig nyúlik vissza, már májusban elkezdte a próbafolyamatot és a közel 45 fős kórus már júniusra meg is tanulta a darabot. Vezetőjük, Kneifel Imre 25 évvel ezelőtt vette át a vegyeskar irányítását. Mint azt a Fricsay-díjas karnagy mondja, Rossini Stabat Matere nem egy egyszerű oratórium, van benne hosszú és gyors fúga, emellett nagy hangterjedelmű és nagyon fontosak a pontos belépések. De aki énekelt már oratórikus műveket, az már megszokhatta. Úgy véli, a karmesteren nagyon sok múlik, ugyanis meg kell szerettetnie a kórussal a művet és akkor könnyebb dolguk van. Ám mivel Drahos Béla karmestert kóruscentrikusnak tartja, aki a zenére is figyelemmel van, így Kneifel Imre nem izgul különösebben az augusztus 16-i koncert miatt.
 
A Primavera Kórus közel fél évszázados múltja során gazdag zenei élményekkel ajándékozta meg Székesfehérvár zeneszerető közönségét. A kórust Horányi Otília alapította 1972-ben, és ma is ő a 45 tagú együttes művészeti vezetője. Rendszeres közreműködői a város nagyszabású oratórikus koncertjeinek, és népszerű hagyományt teremtettek a minden év tavaszán megrendezett, egész estét betöltő önálló hangversenyeikkel. Már tavasz óta tanulják a Stabat Matert. Mint fogalmaznak, páratlan élményt jelent számukra, hogy a Nemzeti Emlékhely színpadán amatőr együttesként ismét méltó partnerei lehetnek a remek, sikeres Alba Regia Szimfonikus Zenekarnak és a világhírű szólistáknak, karmesternek.
A Polgárdi Vegyeskar az 1950-es években alakult, utódaként az előtte sikeresen működő Polgárdi Férfikari Dalárdának. Számos kórusverseny rendszeres vendégei. Jelenlegi összeállításukban 1993 óta működnek a 2000. őszén bejegyzett Clara Voce Vegyeskar Egyesület néven, színesebbé téve nem csak a városuk, de a régió ünnepségeit, életét is. Az újjáalakult kórus tagjai főként Polgárdi fiataljai, de a régi (1960-as évekbeli) kórus több tagja a mai napig rendszeresen fellépnek velük.

A Vass Lajos Kórus elődje, a Vasas kórus 1903 óta működik férfikarként, 1948 óta pedig vegyeskarként. Fő profiljuk a kortárs magyar zene, az „a capella” irodalom, valamint a nagy oratórikus művek. 1994-ben vette fel volt karnagya, Vass Lajos Erkel-díjas zeneszerző nevét. Rossini műve nem ismeretlen számukra, régebbi tagjaik már énekelték korábban, júniusban azonban már megkezdték a próbákat, Bárd Judit és Szűcs Dániel karnagyokkal. Mint mondják, felemelő érzéssel tölti el őket, hogy a Nemzeti Emlékhelyen énekelhetnek egy ekkora volumenű produkció részeseiként.