Augusztus 13-án és 14-én II. (Vak) Béla koronázásának felidézésével az egyik legkülönlegesebb sorsú magyar király életét elevenítettük meg. Beszámolónk következik. 
   
Megújult látványvilággal, visszatérő és új szereplőkkel nem egészen két hét alatt egy grandiózus összművészeti produkció született az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán, a Nagyboldogasszony-bazilika romjai felett.
 

Augusztus elsején kezdtük az idei Szertartásjáték próbafolyamatát, oldalunkon nyomon követhették a fényképes beszámolókat és az alkotókkal készült interjúinkat.  
Az előadásban idén is viszontláthattuk Blaskó Pétert (Felicián koronázó érsek), Mihályi Győzőt (Krónikás) és Száraz Dénest (II. [Vak] Béla), illetve Kerkay Ritát (Eufémia), Egyed Attilát (Könyves Kálmán). Závodszky Noémi Ilonát, II. Béla feleségét alakította, Sághy Tamás II. Istvánt formálta meg, Porogi Ádám I. Koronázó püspökként és Kocsis Gábor II. Koronázó püspökként lépett színpadra.
 

 
A liturgikus játék zenéjét Márta István és Szirtes Edina „Mókus” komponálta, a koreográfiáért Horváth Csaba volt felelős. A látványvilág megújult, kibővült (látványtervező: Szendrényi Éva, jelmeztervező: Kovács Yvette Alida): megváltak a nagy, világító koronától, viszont sokkal színházszerűbbé vált a Szertartásjáték többek között a hatalmas ledfalra vetítésnek köszönhetően.
 
 

A szombati és vasárnapi előadásnak az időjárás is kedvezett: a Koronázási Ünnepi Játékok csúcspontjának mindkét estéjén a több mint kétezer férőhelyes nézőtér zsúfolásig megtelt.
 

A Szertartásjáték sajtópróbáján a határon túli magyar média képviselői is jelen voltak. Az Erdélyből, Felvidékről és Vajdaságból érkező sajtósok 12-én, pénteken megtekinthették Székesfehérvár belvárosát, a Bory-várat, a Nemzeti Emlékhelyet és az Egyházmegyei Múzeumot is, belekóstolhattak a Koronázási Ünnepi Játékok forgatagába.
Az alábbiakban élményeikről olvashatnak:
„A díszlet csodálatos volt, a jelmez szintúgy, a zene is nagyon tetszett és a dramaturgiája is fantasztikus volt a Vak Béláról szóló királylegendának. Valójában azt sajnálom, hogy az előző három Koronázási szertartásjátékot nem láthattam, mert így szinte egy sorozatkép alakulhatott volna ki bennem, de abban bízom, hogy a jövő évben is találkozunk.” (Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője)
 
 
„Mindenképpen rendkívüli élmény volt az ország szakrális fővárosában lenni és részt venni azon az előadáson, amely különleges helyen játszódott. Tulajdonképpen egyfajta időutazásnak voltunk a résztvevői, hiszen több száz évvel korábbi eseményekbe nyertünk betekintést. Ugyanakkor a színházi produkció arról győzött meg minket, hogy azok az indulatok és érzelmek, amelyek alakították a történelmünket, ma is létezőek.” (Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője)
 
 
„Csodálatos összhang volt zeneileg, mozgásban, drámajátékban és látványvilágban, elképzelni nem tudom, hogyan lehet ezt majd felülmúlni a következő években. A városvezetés pedig kiváló volt. Maga a belváros és az Öreghegy bámulatos. Nagyon szép programmal készültek.” (Husnyák Andrea, a Pannon RTV tudósítója)

Nagy-Miskó Ildikó, a felvidéki Hírek.sk portál beszámolója ITT olvasható.
 
 
Fotók: Horváth Gábor

Képgaléria: 
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...