Ahogy minden évben, így idén is a próbafolyamat szerves része volt, hogy a darab alkotócsoportjának tagjai közösen emlékeztek a magyar királyokra, és tiszteletük jeléül egy-egy szál virágot helyeztek el az augusztus 20-ig, jövő keddig látogatható Osszáriumnál.
 

 

A székesfehérvári középkori múltidézés középpontjában a Koronázási Szertartásjáték áll, amelynek idei, immár hetedik „epizódjában” a nézők a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon IV. Béla életét és uralkodását ismerhetik meg augusztus 17-én, 18-án és 19-én. A IV. Béla – Az élet magja című látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkezett diák is közreműködik majd.

 
 

 

Hétfőn délután a Koronázási Szertartásjáték közel száz fős alkotócsoportja a Nemzeti Emlékhelyen gyűlt össze. „Nem múlhat el úgy Koronázási Szertartásjáték, hogy egy szál virággal ne adózzunk azoknak az emléke előtt, akiknek maradványait az Osszárium őrzi.” – kezdte gondolatait dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a darab írója és rendezője. Az igazgató hangsúlyozta, hogy ebben a szál virágban benne van a lélek, a szellem és a test kreativitása, fantáziája és munkája, amellyel évről évre megalkotják az előadásokat: „Bár a mi igazi virágunk az előadás lesz, helyezzünk most el közösen egy-egy szál kardvirágot.”

 

A virágelhelyezésen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester is. Ahogy fogalmazott, a Szertatásjáték életre hívásával tudatosan szeretnék a lelkekben a magyarok bölcsőjét újjáépíteni. A városvezető beszédében megköszönte a csoport tagjainak, hogy a darabbal segítenek majd a közönségnek is a dicső múltra méltón emlékezni.