Szikora János rendező a Koronázási Szertartásjáték próbáinak megkezdése előtt Horvátországban pihent és gyűjtött inspirációt az augusztusi előadásokhoz. Nyaralása alatt ellátogatott Klissza várába, hogy saját szemével győződjön meg, hogy hol is született 1242 januárjában Szent Margit és, hogy miért is volt bevehetetlen a vár.
 
„Jártam Klissza várában, ez egy nagyon jól védhető, biztonságos vár, nem is nagyon vették be a történelem során soha, a tatároknak sem sikerült, pedig körülvették a várat. Ez egy biztonságos menedék királynak, családnak, mindenkinek.” - emlékezett vissza a rendező.


A vár és IV. Béla kapcsolata
A vesztes muhi csata után IV. Béla király előbb Ausztriába, majd Horvátországba menekült. 1242-ben Gradecen aranybullát bocsátott ki, családját pedig Splitbe küldte. A splitiek azonban azt tanácsolták a királynénak, hogy gyermekeivel a megerősített Klissza várába húzódjon vissza, ahol I. Osl nembeli Herbord comes őrizte és védelmezte a tatároktól. Béla nemsokára követte családját Klisszába, majd innen az akkor még szigeten álló Trogir várába menekült tovább Klisszát a horvát védők oltalmára bízva. A Kajdán kán vezette tatár hadak 1242 márciusában érkeztek Klissza alá, melyet nem tudtak bevenni, így elvonultak a vár alól. Miután a királyi család visszatért Klisszába két lányuk, Margit és Katalin meghalt. Testüket a spliti Szent Dujam székesegyház főbejárata fölé elhelyezett kis szarkofágban temették el. Itt született a király lánya Árpád házi Szent Margit, akit az ország szabadságáért cserébe itt ajánlott Isten szolgálatába. IV. Béla halála után a bribiri grófok, a Šubićok lettek a Gvozd-hegységtől délre eső területek urai.
 

Forrás: Wikipedia