Matuz János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeti intendánsa és Magyarósi Éva grafikus

(Pesti Műsor, 2013. június 24.)


Matuz János – művészeti intendáns

Egyedülálló kulturális, művészeti eseménysorozatra, ünnepre készül Székesfehérvár, a magyar királyok koronázóvárosa, amely idén augusztusban először rendezi meg a Koronázási Ünnepi Játékokat.  A művészet eszközeivel szakrális hagyományt élesztünk, és egyúttal új hagyományt is teremtünk, amikor autentikus forrásokra építve megidézzük Árpád-házi királyaink koronázásának ünnepét. Az eseménnyel minden évben feltámad majd a múlt, és a fehérvári falak közé költözik a középkor világa, főszerepben egy-egy nagy királyunk alakjával. Ahogy Szikora János, az ünnep ötletgazdája és a koronázási szertartásjáték rendezője fogalmazta: „Reményeink szerint így az emberek emlékezetében lassan felépül majd az a Pantheon, amelyben történelmünk minden sorsfordító alakja elnyeri végre méltó helyét.”.

A fő eseménynek számító koronázási szertartásjáték „szellemi emelvényére” Magyarországon még sosem látott látványosságok lépcsősorain visz fel az út. Ilyen a történelmi óriásbábok felvonulása is. Szent István, Szent Imre, Gizella, Géza, Sarolt és Asztrik püspök négy és fél méter magas bábjait Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész tervezi. Az óriásalakok korhű ruhákban, ékszerekben, fegyverzetben láthatóak majd. Az egyedülálló program kiviteli munkái Grosschmid Erik bábművész műhelyében indulnak, és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban egy gyermek és ifjúsági nyári alkotótáborban fejeződnek be, a kiviteli munkálatokban ugyanis székesfehérvári iskolák tanulói is részt vesznek.

A 2013-as év Székesfehérváron Szent István Emlékév – így természetes, hogy államalapító királyunk alakjának szenteljük az első ünnepi év eseményeit. Élettörténetének bemutatására különleges látványosságot kínál a Fény utca. A történelmi belvárost átszelő Fő utca házainak homlokzatára vetítve, középkori kódexlapok képeinek felhasználásával egy történelmi mozgó „képregényt” hozunk létre. A Képes Krónika, az Anjou Legenda, a Vásári Kódex lapjai „életre kelnek”, az ünnepi játékok közönsége pedig a fényfalak között, egy régi-modern képeskönyv lapjai előtt vonulva élheti át Szent István életének és halálának legendáriumát. A grafikai látványtervek Magyarósi Éva vezetésével készülnek.

Magyarósi Éva - grafikus

A kis létszámú csapatnak nagy kihívást jelent a Fény utca megalkotása, hiszen minden képi látvány egy teljesen más gondolkodásmódot igényel. Az, hogy egy állókép hogyan tud mozgóvá válni, hogyan lehet valami még szemléletesebb, több és informatívabb, rengeteg kísérletezéssel jár.

Külön élmény a munkában, hogy az egyes állóképek már önmagukban is történetet mesélnek el: vizsgálatukkal egyre több részlet bukkan fel, ami által a cselekmény is sokkal színesebbé, többrétegűvé válik.

Érzésben ez a munkafolyamat kicsit ahhoz hasonlítható, mint amikor egy poros padlás egyik zugában felfedezünk egy kopott fényképalbumot rengeteg ismerős-ismeretlen karakterrel, akiknek alakján az idő nyomot hagyott. Szó szerint is, hiszen a forrásanyagban számos képen „úrrá lett a történelem”, megkoptak, sérültek, így feladattá válik a textúrák retusálása, kipótlása is. A vetített képek cselekményének értelmezésében a nézőket Hartvik püspök István-legendájának szövegei segítik. A látványok esztétikai élményét a gazdag ornamentikák burjánzása teszi még emeltebbé. Az idő rövid, a feladat nagy. Izgatottan várjuk a végeredményt mi is.