Immár negyedik éve hívjuk az érdeklődőket a Koronázási Ünnepi Játékokra. Sokan kérdezik, hogy vajon mi is ez? Színpadi látványosság? Történelmi show? Jelmezes mulatság? Egyik sem fedi a valóságot. Bár színházi eszközöket használunk, mégsem puszta színház, bár színpadot ácsolunk a romok fölé, mégsem úgy lépünk rá, mintha színpadra lépnénk. A mi szándékunk, hogy a művészet eszközeivel virtuális értelemben felépítsük a Nagyboldogasszony-bazilikát, Magyarország ősi koronázótemplomát. Azt reméljük, hogy az, aki az óriási nézőtéren ül, nem színházban érzi majd magát, hanem templomban, részeseként annak a szakrális, egyszeri és megismételhetetlen aktusnak, amely a középkorban emberöltőkre meghatározta egy nemzet sorsát. A koronázás egy embernek Istennel a nemzet nyilvánossága előtt kötött szerződése volt, amely egy életre szólt, és amelyben világosan megfogalmazták: mit jelent, mivel jár az a szerep, amelyben egy ember uralkodhat a szó teljes értelmében egy másik emberen. Mert szerep, sőt főszerep volt az, amit a király az élet nagy színjátékában hol tehetségesen, hol csapnivalóan, de visszavonhatatlanul eljátszhatott.

Szertartásjátéknak neveztük azokat az immár negyedik alkalommal közönség elé kerülő nagy, színes színpadi látomásokat, amelyekben színészek, zenészek, kórus és táncosok több százfős seregének segítségével, hiteles középkori források alapján rekonstruáltuk ezt a szakrális aktust. Idén Vak Béla koronázásának felidézésével az egyik legkülönösebb sorsú magyar király életét elevenítjük meg. Ő talán az egyetlen, akinek karrierje úgy indult, hogy nem akart király lenni. Álmodni se mert ekkora méltóságról, hisz már az is kész csoda volt, hogy egyáltalán életben maradt, miután Könyves Kálmán parancsára kisgyerekkorában apjával, Álmossal együtt megvakították. Véletlenek (vagy sorsszerű, váratlan fordulatok?) egész sora vezette őt a rejtekhelyéül kiszemelt kolostor falai közül, a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika oltárlépcsőjére, ahol fejére illesztették a koronát. Tíz év következett ezután. Sötétségben, de az ország ügyeit tekintve fényes sikerekben. Mögötte, mellette (vagy felette?) ezalatt végig ott állt egy titokzatos szerb asszony, a felesége, Ilona.

Rejtélyes, különös élete volt II. Bélának. Megrázó és felemelő egyszerre. Brutális módon meg akarták fosztani az uralkodás lehetőségétől, paradox módon három fia révén mégis az ő ágán uralkodtak tovább az Árpad-házi királyok. Méltó az emlékezetünkre.​

 

Dr. Szikora János
a Vörösmarty Színház igazgatója