A Koronázási szertartásjáték szebbnél szebb ruhakölteményeit idén is Kovács Yvette Alida képzőművésznek és a Debreczeni Ildikó által vezetett Jelmez-Art Kft-nek köszönhetjük.
 

Kovács Yvette Alida a tervezést a Szent Lászlóról szóló anyagok tanulmányozásával kezdte. A legendás jelenetek sok művészt megihlettek, megpróbálta követni ezeket az ábrázolásokat is.
 
Kutassy János püspök 1501-ben készült misekönyvének illusztrációján a Napba Öltözött Asszony előtt a három magyar szent király áll, kezükben országcímerekkel ékesített pajzsokkal

A Koronázási szertartásjáték visszatérő, allegorikus alakja a Napbaöltözött Asszony. Megjelenítésének alapjául a csíksomlyói templom legnagyobb értékét, a főoltáron őrzött Mária-szobrot választotta. A jövőre 500 éves, hársfából faragott alkotáson a Napbaöltözött Asszony lába alatt holdsarló, feje körül tizenkét csillagból álló koszorú, fején korona, jobb kezében jogar, balján a Megváltó jelenik meg.
 
Kovács Yvette Alida látványterve: a Napbaöltözött Asszony és Szent István, Szent László, Szent Imre

Ez az autentikus ábrázolás különös találkozáshoz vezetett. A Napbaöltözött Asszonyt alakító Benedekffy Katalin idei évét ugyanis végigkísérte ez a szobor. Az opera-énekesnő rendszeres vendége Böjte Csaba dévai gyermekotthonának és táborainak, elkísérte a Balatoni Csillagösvény zarándoklaton is. A körút állomásain a ferences szerzetes kedvesen, „Az eredetit nem adták oda, egy kicsit azért elhoztam” mondattal mutatta be a csíksomlyói kegyszobor másolatát, melynek új őrzője a szántódpusztai Szent Kristóf-kápolna lett.
 
Napbaöltözött Asszony a „próbababával”

Kovács Yvette Alida színes látványtervei gyönyörűek, de az első rendelkező próbán elárulta: „A Jelmez-Art Kft. varrónőinek ez kevés, nekik részletező rajzok kellenek. Azt is rekonstruálni kell, milyen anyagok jellemezték a felelevenített kort.”
 
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Koronázási szertartásjáték – Szent László
2014. augusztus 16–17. 21.00 óra
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely
ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS