2014-ben a Koronázási Ünnepi Játékok három fő programeleme – az óriásbábok felvonulása, a Fény utca és a szertartásjáték – mellett sok újdonsággal készülünk. Május 27-én a Magyar Nemzeti Galéria Kupolaterében tartott országos sajtótájékoztatónkon bemutattuk, milyen lesz Szent Lászlónak, a legendák királyának ünnepe.
 

A Vörösmarty Színház és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 2013-ban hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az első Koronázási Ünnepi Játékokat. A nagyszabású, tízezrek által látott, 1 km hosszú felvonulás a királyi óriásbábokkal, a történelmi belvárost átszelő mozgó képregényes időutazásra csábító Fény utca és István király koronázásának felelevenítése egy csapásra belopta magát az emberek szívébe.
 

A visszaemlékezés után dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója beszédét az idei események ismertetésével folytatta.

2014-ben a fesztivál központi alakja Szent László. Cselekedeteit és a róla szóló legendákat a Fény utca hét stációban idézi fel Európa legnagyobb mozgó történelmi képregényén, mintegy 1 000 m2-en.

Dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa bejelentette, a Fény utca nappal „Rajz utcává” alakul, hiszen a Rajzolni király! című pályázatunk nyertes művei kifeszített és kontúrokkal előrerajzolt vásznakon újraszínezhetők lesznek a Fő utcán. A legjobb alkotásokból zászlókat készítünk, amelyek a Fehérvári királyok menetének állandó kísérőivé válnak nemcsak ebben az évben, hanem a következő fesztiválokon is.
 

Az Árpád-házi királyokat bemutató óriásbáb-gyűjteményünk új tagjait Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festőművész, történész mutatta be rövid történelmi, viselettörténeti bevezetőjét követően. László, I. Géza (Magnus), Rheinfeldi Adelhaid, Piroska és Salamon várja majd nyári alkotótáborunkban a lelkes székesfehérvári diákokat, akik idén is Somogyi Győző és Grosschmid Erik Blattner Géza-díjas bábtervező segítségével keltik életre a királyt és az életében fontos szerepet játszó személyeket.

A sajtótájékoztatón Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Székesfehérvár országgyűlési képviselője Szent Lászlót mint lovagkirályt, a magyar katonák védőszentjét méltatta. L. Simon László kormánybiztos kiemelte a Nemzeti Emlékhely jelentőségét és felsorolta a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott székesfehérvári rendezvényeket – köztük a Koronázási Ünnepi Játékokat.
 

F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője fontosnak tartja, hogy a város látogatóit megfelelően tudja fogadni és kiszolgálni. „A Koronázási Ünnepi Játékok Székesfehérvár turisztikai életében mérföldkő volt a tavalyi évben. Régóta hiányzott egy olyan rendezvény, amely meghatározza, befolyásolja Székesfehérvár turisztikai arculatát.”

„Székesfehérvár a tavalyi évben nagyon megváltozott. Megváltozott külsőségeiben, hiszen a történelmi belváros Fő utcája megújult és nagyon megváltozott az ott élők szempontjából is, hiszen – talán köszönhetően a Koronázási Ünnepi Játékoknak – a székesfehérvári lakók igazi, erős közösséggé kovácsolódtak. Szeretnénk azt az érzést megosztani másokkal is, amit mi érzünk a városunkban.” Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere beszédében azt is kiemelte, hogy a Harmonia Albensis templomi hangversenysorozat történetében újabb nagy lépéshez érkezett, Miklósa Erika idén már a Nemzeti Emlékhelyen felépülő színpadon várja közönségét.
 

Kiszorultunk a Bazilikából, ez jó hír, ez szimbolikusan is kinyitotta a teret – mondta mosolyogva Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, az augusztus 15-i Musica Sacra háziasszonya. A szakrális zeneirodalom gyöngyszemeit csokorba fogó koncert három része: „Fenségek muzsikája” Händel, Verdi és Erkel legnépszerűbb műveivel, „Amerika – Argentína – Kína” Bernstein, Piazzolla és Lehár Ferenc legismertebb szerzeményeivel, valamint az „Imák” Ave Maria variációkkal és Händel Messiásának egy részletével.

A Koronázási Ünnepi Játékok több, mint egy nagyszabású művészeti fesztivál. Eseményei nyomán Magyarország egykori szakrális központjában minden évben néhány napra feltámad a középkor világa, főszerepben egy-egy nagy királyunk alakjával. Székesfehérvárt a középkorban huszonegy kereskedelmi út szelte át. Ezt felelevenítve a szigethalmi Emese parkkal, fehérvári kézművesekkel, hagyományőrzőkkel Középkori piacot alakítunk ki a belvárosban.
 

Az első Koronázási Ünnepi Játékok fő eseménye az István oratórium volt. A Koronázási szertartásjáték közel 900 éves koronázási szertartásszövegek tolmácsolásával, több mint kétszáz fellépővel, grandiózus díszletek között, modern fény- és látványtechnikával valósult meg. A magyar királyok egykori koronázótemploma, a Nagyboldogasszony-bazilika helyén, a székesfehérvári Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhelyen, Magyarország legnagyobb épített szabadtéri színpadán 2014 nyarán a Nemzet Bajnokának, az európai keresztény államiság egyik fontos alakjának, a legendák halhatatlan hősének, a később szentté avatott László király koronázásának szakrális ünnepe elevenedik meg Szikora János rendezésében. László megformálója a Vörösmarty Színház társulatának tagja, Makranczi Zalán, a Koronázó érsek Blaskó Péter, a Szertartásmester ismét Mihályi Győző lesz.
 

Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója ismertette a Székesfehérvár és Szent László városa, Nagyvárad között kialakuló kulturális kapcsolat részleteit, beszélt a szertartásjátékban közreműködő nagyváradi filharmonikusokról, táncosokról és gyermekkórusról, valamint a Nagyváradra utazó óriásbábokról is.
 

A sajtótájékoztatót zenével, tánccal és „óriási látványosságokkal” színesítettük. Horváth Károly, a Koronázási szertartásjátékok zeneszerzője, Gáspár Álmos hegedűművész és Farkas Rózsa, kétszeres Liszt Ferenc-díjas cimbalomművész jóvoltából részleteket hallhattunk a tavalyi előadásból. Benedekffy Katalin elénekelte Mária Nagyboldogasszony zsoltárát. A tájékoztatót az Alba Regia Táncegyüttes zászlós bemutatója zárta.
 

A Koronázási Ünnepi Játékok sztárjai, az első hat óriásbáb – Géza, Sarolt, István, Gizella, Imre és Asztrik – nem csak a sajtótájékoztatóra utazott a fővárosba. Csütörtökig mindenki meglátogathatja őket a Budai várban.

-gyt-